• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
Artikel

Sko til institutionsstart efterår/vinter

Det er en stor dag, når den lille skal starte i institution. Blandt de mange små og store ting, du skal have styr på, er sko-garderoben et helt kapitel for sig. Få et overblik over de forskellige sko, som guldklumpen får brug for. Så har du ro på, når den første institutionsdag kommer.

Når dit barn ikke går

Der er mange børn, der endnu ikke er begyndt at gå, når de starter i vuggestue. Nogle er måske så småt begyndt at rejse sig ved ting. Og så varer det sjældent længe, inden de tager de første skridt. Lige præcist i denne overgangsperiode kan det være svært som forælder at regne ud, hvad man skal give de små på fødderne, når de er i vuggestue...

Indenfor

Bare tæer og strømpesokker er altid bedst - også når de små begynder at rejse sig ved ting og begynder at gå. Det kan nemlig være svært at mærke gulvet og dermed holde balancen, når der er såler under fødderne. Brug gerne strømper med små gummi-dutter, så dit barn ikke skrider. Der kan imidlertid være flere årsager til, at bare tæer og strømper ikke er bedste løsning alligevel. Det kan være, det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på. Er det tilfældet, kan dit barn i stedet bruge skindfutter eller prewalkers – også kaldet kravlesko eller begyndersko. De har tynde, fleksible såler, så dit barn fint kan fornemme gulvet gennem sålen.

Læs mere om prewalkers her.

Udenfor

Sværere er det straks, når de små skal udenfor. Her er det en god idé at vente så længe som muligt med at give dit barn rigtige sko på. De tykkere såler gør det nemlig svært for de små at fornemme jorden under sig og dermed holde balancen. Tynde og meget fleksible såler er bedst. Derfor er den mest optimale løsning at give dit barn skindfutter eller prewalkers på. De kan beskytte de små fødder mod kulde og et underlag, der måske er for groft for de bløde, uprøvede fodsåler.

Vær dog opmærksom på, at skoene er ikke lavet til udendørs brug. De vil derfor hurtigt blive slidte, og de kan ikke holde til at blive brugt i vådt vejr.

Når det bliver for koldt til skindfutter og prewalkers, kan termofutter – også kaldet overtræksfutter – være bedste løsning, så længe dit barn holder sig til at kravle og sidde. Så snart dit barn er begyndt at gå flere sikre skridt, er det tid til at kigge på vinterstøvler - dit barns første rigtige par sko!

Vinterstøvler

Når temperaturerne falder, er det tid til vinterstøvler, og de skal helst være både varme, vandtætte og åndbare. Er du i tvivl om, hvilke du skal købe til dit barn, er der her lidt hjælp til at forstå de enkelte støvletyper lidt bedre.

Støvler med texmembran

Støvler med texmembran som f.eks. Sympatex og GORE-TEX holder både fødderne tørre og varme og tillader samtidigt foden at ånde. Tex-membranen sørger nemlig for, at udefrakommende fugt ikke kan trænge ind, men at vanddamp (sved) fra fødderne kan komme ud.

Tip

Vær OBS på strømper!

For at støvler med tex-membran virker efter hensigten, er det vigtigt, at dit barns strømper er lavet af et materiale, der ikke holder på fugt. Går derfor efter strømper af et blandingsprodukt som f.eks. uld/akryl. Ren bomuld holder på fugten, og fugtige fødder bliver hurtigt kolde. Læs mere om strømper her.

Læderstøvler

Læder giver foden mulighed for at ånde. Nogle læderstøvler til børn fås i dag også med tex-membran, så de – lige som tex-støvlerne – er vandtætte. Læderstøvler kræver typisk lidt mere pleje end tex-støvler for at læderet bevares pænt.

Termostøvler

Termostøvlerne har et dejligt varmt for, og mange har også termo-indlægssåler. De er også 100% vandtætte, og er derfor et oplagt valg til dage med slud og sjap. Støvlerne har dog ikke justerbar lukning og sidder typisk løsere om foden, som ikke får samme støtte som ved vinterstøvler. Derfor skal de ses som et supplement til tex- og/eller læderstøvler.

Se vores udvalg af vinterstøvler til børn her.

Gummistøvler

Gummistøvler er ligesom termostøvler det eneste fodtøj, der er 100 % vandtæt. Derfor er gummistøvler det optimale fodtøj til regnvejr. Du kan også få gummistøvler med for og indlægssål med termoeffekt. Perfekt til de køligere dage.

Gummistøvler har ikke justerbar lukning og sidder derfor ikke så godt fast om foden. Brug derfor kun gummistøvler til regnvejr – og til at hoppe i vandpytter. Husk desuden at stille støvlerne til tørre efter en dag i regnvejr, og tag en eventuel indlægssål ud – så tørrer de hurtigere.

Se vores udvalg af gummistøvler til børn her.

Sko og sneakers

Der er utroligt mange børnesko og sneakers på markedet, og det kan være svært at vide, hvilke der er bedst for lige dit barn. Det er vigtigt at vælge et par med en justerbar lukke-mekanisme og en fast hælkappe. Vigtigst er det dog, at skoene sidder godt på dit barns fødder, og det kan være svært at vurdere Derfor er det en god idé at rådføre sig med personalet i butikken, så du får det par med hjem, som passer til dit barn.

Se vores udvalg af sko og kondisko til børn her.

Hjemmesko

De små fødder bruger lang tid i sko og støvler, så når det er tid til at lege indenfor, er bare tæer og strømpesokker er altid bedst. Sko til institutionsstart efterår/vinterBare tæer eller strømpesokker giver nemlig de bedste forudsætninger for, at fødderne kan bevæge sig frit og for at træne svangscenen stærk og sund. Så fødder har bedst af ikke at have ”sko” på, når man er indenfor. Dog kan der sagtens være grunde til, at hjemmesko alligevel kan være en god løsning. Det kan være, det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på.

Når du køber hjemmesko til børn, skal du være opmærksom på følgende:

Stå godt fast

Uanset om du vælger strømper, skindtøfler eller hjemmesko, så tænk over, at barnet gerne skal stå godt fast på de glatte gulve og undgå at glide, når der bliver løbet og leget.

Hurtigt af og hurtigt på ...

Også når det gælder hjemmesko, er det vigtigt med en justerbar lukning som fx velcro, som hjælper med at sikre, at de sidder godt på foden – og samtidig kan barnet hurtigt selv smutte i hjemmeskoene.

Meget kolde fødder eller kolde gulve?

Har dit barn brug for ekstra varme til fødderne, anbefaler vi hjemmesko i et uldmiks. Så bliver fødderne holdt varme samtidig med, at fugt fra fødderne absorberes.

Se vores udvalg af hjemmesko til børn her.

Se også vores gode råd til institutionsstart i foråret og sommeren.