• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
Artikel

Sko til institutionsstart forår/sommer

Der er nok at tænke på, når de små starter i institution. Familielogistikken tager en ny drejning i et forsøg på at holde styr på udflugter, madpakker, ekstra tøj – og ikke mindst fodtøj. Står du foran de indledende manøvrer og spekulerer på, hvad ’startpakken’ skal indeholde, så er her et overblik over de sko, dit barn kan få brug for i sommerhalvåret.

Når dit barn ikke går

Der er mange børn, der endnu ikke er begyndt at gå, når de starter i vuggestue. Nogle er måske så småt begyndt at rejse sig ved ting. Og så varer det sjældent længe, inden de tager de første skridt. Lige præcist i denne overgangsperiode kan det være svært som forælder at regne ud, hvad man skal give de små på fødderne, når de er i vuggestue...

Indenfor

Bare tæer og strømpesokker er altid bedst - også når de små begynder at rejse sig ved ting og begynder at gå. Det kan nemlig være svært at mærke gulvet og dermed holde balancen, når der er såler under fødderne. Brug gerne strømper med små gummi-dutter, så dit barn ikke skrider.

Der kan imidlertid være flere årsager til, at bare tæer og strømper ikke er bedste løsning alligevel. Det kan være, det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på. Er det tilfældet, kan dit barn i stedet bruge skindfutter eller prewalkers – også kaldet kravlesko eller begyndersko. De har tynde, fleksible såler, så dit barn fint kan fornemme gulvet gennem sålen.

Læs mere om prewalkers her.

Udenfor

Sværere er det straks, når de små skal udenfor. Her er det en god idé at vente så længe som muligt med at give dit barn rigtige sko på. De tykkere såler gør det nemlig svært for de små at fornemme jorden under sig og dermed holde balancen. Tynde og meget fleksible såler er bedst, og derfor er den mest optimale løsning at give dit barn skindfutter eller prewalkers på. De kan beskytte de små fødder mod kulde og et underlag, der måske er for groft for de bløde, uprøvede fodsåler.

Vær dog opmærksom på, at skoene er ikke lavet til udendørs brug. De vil derfor hurtigt blive slidte, og de kan ikke holde til at blive brugt i vådt vejr.

Det er vigtigt at vente med ’rigtige sko’ til, når dit barn er begyndt at gå flere sikre skridt uden hjælp.

Kondisko og sneakers

Der er utroligt mange børnesko og sneakers på markedet, og det kan være svært at vide, hvilke der er bedst for lige dit barn. Det er vigtigt at vælge et par med en justerbar lukke-mekanisme og en fast hælkappe. Vigtigst er det dog, at skoene sidder godt på dit barns fødder, og det kan være svært at vurdere Derfor er det en god idé at rådføre sig med personalet i butikken, så du får det par med hjem, som passer til dit barn.

Se vores udvalg af sko og kondisko til børn her.

Sko til institutionsstart forår/sommer

Sandaler

Det er skønt at slippe fødderne fri i et par nye sandaler. De har en helt naturlig, sund åndbarhed og bruges typisk i højsommeren, men du kan også med fordel give dit barn sandaler på lune forårs- og sommerdage. Det kræver bare et par strømper, og at du følger lidt med i vejrudsigten.

Åben eller lukket tå

Børnesandaler fås både med lukket og åben tå. Har du børn i vuggestue- og børnehavealderen, kan det være en god idé at vælge lukkede sandaler. Små børn kan nemlig let komme til at støde eller skrabe tæerne i et par sandaler med åben tå.

Undgå klipklapper

Klipklapper fungerer fint på ferien, hvor man blot trisser fra hotelværelset ned til poolen. Dog er de ikke gode at gå langt eller løbe i – hverken for børne- eller voksenfødder.

Klipklappere giver ingen støtte, og barnet vil krumme tæer og bruge mange kræfter på at holde skoen på plads og slæbe dem med sig. Desuden er der ret stor risiko for, at barnet træder på kanten af skoen og vrider rundt i anklen. Derfor anbefaler vi, at dit barn har et par ”rigtige sandaler” til vuggestue og børnehave. Det vil sige sandaler med fast hælkappe eller hælrem og justerbar lukning.

Fast hælkappe

Vi anbefaler altid, at de mindste børn går i sko med fast hælkappe. Det sikrer nemlig, at dit barn ikke træder skævt. De fleste sandaler har dog hælrem, og det fungerer også fint for de fleste børn, særligt når remmen er justérbar, så den kan tilpasses dit barns fødder. Spørg personalet, hvis du er bekymret for, at dit barn skal træde skævt i sandalerne.

Se vores udvalg af sandaler til børn her.

Gummistøvler

Gummistøvler er ligesom termostøvler det eneste fodtøj, der er 100 % vandtæt. Derfor er gummistøvler det optimale fodtøj til regnvejr. Du kan også få gummistøvler med for og indlægssål med termoeffekt. Perfekt til de køligere dage. Gummistøvler har ikke justerbar lukning og sidder derfor ikke så godt fast om foden. Brug derfor kun gummistøvler til regnvejr. Husk desuden at stille støvlerne til tørre efter en dag i regnvejr, og tag en eventuel indlægssål ud – så tørrer de hurtigere.

Se vores udvalg af gummistøvler til børn her.

Hjemmesko

De små fødder bruger lang tid i sko og støvler, så når det er tid til at lege indenfor, er bare tæer og strømpesokker er altid bedst. Bare tæer eller strømpesokker giver nemlig de bedste forudsætninger for, at fødderne kan bevæge sig frit og for at træne svangscenen stærk og sund. Så fødder har bedst af ikke at have ”sko” på, når man er indenfor. Dog kan der sagtens være grunde til, at hjemmesko alligevel kan være en god løsning. Det kan være, at det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på.

Når du køber hjemmesko til børn, skal du være opmærksom på følgende:

Stå godt fast

Uanset om du vælger strømper, skindtøfler eller hjemmesko, så tænk over, at barnet gerne skal stå godt fast på de glatte gulve og undgå at glide, når der bliver løbet og leget.

Hurtigt af og hurtigt på...

Også når det gælder hjemmesko, er det vigtigt med en justerbar lukning som fx velcro, som hjælper med at sikre, at de sidder godt på foden – og samtidig kan barnet hurtigt selv smutte i hjemmeskoene.

Se vores udvalg af hjemmesko til børn her.

Se også vores gode råd til institutionsstart i efteråret eller vinteren.