• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
”De sidste 10 år har jeg ikke kunnet gå med åbne sko”

Flov over sine fødder

null

25-årige Camilla har haft det dårligt med sine fødder det meste af sit liv. Faktisk så dårligt, at hun kun havde lyst til være med i artiklen her, hvis hun kunne få lov til at være anonym. Indtil for nylig har Camilla heller ikke kunnet drømme om at tage et par sandaler på. At høre det gør os oprigtigt kede af det, for sådan er der ingen, der skal have det. Vi ved desværre bare, at Camilla langt fra er den eneste, der har det sådan. Derfor deler vi hendes historie med dig. For at italesætte det, der for mange er et tabu, starte samtalen, der kan bryde det, og samtidig understrege det vigtige budskab, at ingen fødder er mere rigtige end andre.

Tag godt imod Camilla 👇🏻

Hvordan har du det med dine fødder? Hvorfor?

Superdårligt. Det har jeg faktisk altid haft. Problemet er, at tåen ved siden af storetåen er meget længere end alle de andre. Da jeg var yngre, udviklede det sig nærmest til mobning, og det har sat sine spor, nu hvor jeg er blevet ældre.

”Da jeg var yngre, udviklede det sig nærmest til mobning”

Hvordan påvirker dit forhold til dine fødder dig i hverdagen?

Det påvirker mig helt vildt, for eksempel når jeg skal i byen og gerne vil have stiletter på. Jeg ser mange piger med åbne sandaler med hæl, som er så megaflotte. Jeg vil også så gerne gå i sådan nogle. Det føler jeg bare ikke altid, jeg kan.

Går du i åbne sko?

Sidste sommer fik jeg sgu nok af at pakke mine fødder ind i sneakers i 25 graders varme. Det er virkelig ikke særlig rart. Så jeg blev nødt til at gøre noget. Jeg købte derfor 10 forskellige par sko, der var åbne nede ved tæerne. Men jeg skulle prøve dem derhjemme mange gange, før jeg endelig fik taget mod til at gå med dem i offentligheden. I dag kan jeg langt om længe godt finde på at tage et par åbne sko på, hvis det er varmt.

Betyder det, at dit forhold til dine fødder er blevet bedre?

Det er bedre, end det har været. De sidste 10 år har jeg ikke kunnet gå med åbne sko – overhovedet. Og når jeg var på stranden, gemte jeg mine fødder i sandet. Så slemt har det været.

”Når jeg var på stranden, gemte jeg mine fødder i sandet. Så slemt har det været”

Hvordan har du det, når du har åbne sko på?

Jeg kan godt blive usikker og få ondt i maven, hvis jeg føler, at alle kigger på min tå. Min mor har samme tå, og da vi var til hendes polterabend, fik hun et billede af sine tæer i gave. Sådan noget er med til at fastholde min usikkerhed. Jeg var også engang i sommerhus med min fars nye kæreste og hele hendes familie, hvor mine papbrødres fætter kommenterer på min tå. Jeg troede egentlig, at jeg kunne hvile i mig selv i det selskab. Men til sidst stod der fire mennesker og pegede på min tå og grinede. Det var så meganederen.

”Til sidst stod der fire mennesker og pegede på min tå og grinede. Det var så meganederen”

Hvad tror du, der skal til for, at du kan få det godt med at gå i åbne sko?

En operation. Når jeg får sparet op, vil jeg have fjernet et led i tåen. Jeg ved godt, at det lyder sygt. Men det vil jeg. Jeg tror, det vil gøre, at jeg kan være helt afslappet, når jeg har åbne sko på.

”Når jeg får sparet op, vil jeg have fjernet et led i tåen. Jeg ved godt, at det lyder sygt. Men det vil jeg”

Hvad tænker du om andres fødder?

Jeg har aldrig kigget på en andens fødder og tænkt grimt om dem. Det er kun, fordi jeg er min egen største kritiker. Ser jeg nogen med en tå ligesom min, tænker jeg bare, at det er fedt, at de er ligeglade. Det kan selvfølgelig godt være, at de også har det dårligt med deres fødder og tænker det samme som mig. Men det glemmer man bare nogle gange.

Du sagde tidligere, at din mor har samme tå som dig. Har hun det på samme måde som dig? Og tror du, at hun kan have påvirket dig?

Ja, 100 %. Det startede med, at hun kommenterede sine egne fødder og sagde, at de var grimme. Så hun har nok bare påduttet mig den der usikkerhed. Hvis jeg tager åbne sko på i dag, kan hun også godt finde på at kommentere det.

”Ligesom Camilla har jeg det virkelig svært med mine fødder. Jeg synes, de er skidegrimme på grund af den lange tå ved siden af storetåen. Camilla har arvet tåen fra mig, og jeg er jo nok kommet til at påvirke hende og overføre min usikkerhed til hende. Det er jeg selvfølgelig rigtig ked af. Men det ændrer ikke på, at jeg ikke kommer til at vise mine fødder frem. Hvis jeg kommenterer det, når Camilla har taget sandaler på, er det i virkeligheden nok, fordi jeg ville ønske, at jeg selv turde gøre det.”

Sanne, Camillas mor

Tænker du nogensinde over, hvor essentielle dine fødder er for dig?

Ja, helt bestemt. Jeg tror også, det er derfor, jeg nu øver mig i at tænke ”fuck it”. De er der jo af en grund, og jeg er så heldig at have to velfungerende fødder, der kan det, de skal.

Hvad får det dig til at føle, når du tænker grimt om dine fødder?

Jeg bliver frustreret over, at det overhovedet skal spille en rolle. Det er så ligegyldig en ting, når man tænker rationelt omkring det. Men når jeg så står i situationen og skal vise mine fødder, er det pludselig ikke så ligegyldigt.

Vi rækker Camilla et stykke papir med definitionen på #feetpositivity.

#feetpositivity
meaning;
To embrace the fact that every pair of feet has its own story.
To know that every foot looks different and therefore has different needs, but no one foot is more right than any other.
To stand confidently on one’s own feet, no matter how they look.

Hvad tænker du, når du læser definitionen på #feetpositivity?

Det er jo sådan, det burde være. Jeg kan ret godt lide det. Især fordi fødder altid har været et tabu. Selvom det er det mest latterlige tabu i hele verden. Det er, som om man skal synes, at fødder er grimme. Men det er fuldstændig lige meget, hvordan vores fødder ser ud. Det vigtigste er, at de fungerer.

Har du et godt råd til andre, der har det på samme måde som dig?

Jeg tror, mit bedste råd må være bare at kaste sig ud i det, smide strømperne og så få nogle gode oplevelser med det. Nu siger jeg bare. Jeg ved godt, at det er skidesvært. Men det var det, der virkede for mig, da jeg endelig turde gøre det. Og det bliver bedre og bedre, for hver gang jeg gør det.

Tak, fordi du ville dele din historie med os, Camilla. Og sejt, at du har besluttet, at du ikke længere vil gemme dine fødder væk! Vi sender masser af #feetpositivity din vej ❤️

Camilla og Sanne er ikke deres rigtige navne, men de er kendt af redaktionen.