• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
Svedige fødder? Sko, der lugter?

Fodsved

null
Har du også prøvet at tage skoene af efter en lang dag for at opdage, at du har så svedige fødder, at du sætter aftryk på gulvet? Til det vil vi bare sige: Du er ikke den eneste. Fodsved er helt normalt. Men selvom det er normalt, forstår vi selvfølgelig godt, at det kan være både generende og irriterende. Og så er det også bare virkelig surt – bogstavelig talt – hvis lugten sætter sig i skoene. Heldigvis findes der masser af tricks mod fodsved. Og dem vil vi gerne dele med dig.

I artiklen her kan du læse om:
  • hvorfor du får svedige og lugtende fødder – og hvorfor det er helt normalt
  • hvordan du mindsker fodsved – bl.a. med bambus og bagepulver
  • hvad du kan gøre, hvis du har problemer med friktion i skoene

Hvorfor fodsved?

Her kommer forklaringen på, hvorfor fodsved er helt normalt: Vi har alle sammen flere hundredtusind svedkirtler i fødderne. Faktisk er fødderne det sted på hele kroppen, hvor der er flest svedkirtler pr. cm. Deres funktion er at regulere din kropstemperatur, væske- og saltbalance og udskille affaldsstoffer.

Men fodsved fordamper desværre ikke bare lige, som sved på andre dele af kroppen gør. Den bliver tværtimod lukket inde i sokker og sko det meste af dagen. Og når fodsveden er lukket inde, danner den bakterier, som afgiver lugt.

Hvorfor har nogen mere fodsved end andre?

Du vil måske opleve, at du får ekstra svedige fødder, hvis du fx:

  • står op det meste af dagen
  • er meget på farten
  • dyrker meget sport
  • er følelsesmæssigt påvirket, fx stresset eller nervøs

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at mindske fodsved – altså udover den klassiske med vand og (antibakteriel) sæbe. Vi deler 5 af dem med dig lige herunder 👇🏻

5 tricks mod svedige og lugtende fødder

1. Deodorant til fødder og sko

En antiperspirant foddeodorant sprayes direkte på fødderne, hvor den slår bakterier ihjel og fjerner dårlig lugt. Hvis dine sko er nået at blive sure, kan du bruge vores skodeodorant (https://www.skoringen.dk/touch-eco-shoe-deo?productid=9659950531), som i de fleste tilfælde kan fjerne den dårlige lugt. Hvis ikke, er det måske tid til at forkæle dine fødder med et par nye sko. Skodeodoranten kan bruges i alle slags sko.

2. Bambus har antibakterielle egenskaber

En ting er fødder og sko. En anden er strømper. Hvis du vælger materialer som bambus og uld, der er svedabsorberende, åndbare og har antibakterielle egenskaber, skal der lidt mere til, før dine strømper kommer til at lugte.

Har du et par støvler med tex-membran, anbefaler vi, at du bruger strømper i en blanding af uld og syntetisk materiale som fx polyester. Så bliver sveden nemlig både absorberet og ledt væk fra foden og ud i støvlen, som så kan lede den videre ud af støvlen.

3. Dine sko har brug for 24 timers pause

Det er vigtigt at skifte sko hver dag, så bakterierne forhindres i at leve videre og sætte sig som en sur lugt i skoene. Selvom dine fødder og strømper er rene, kan du nemlig hurtigt få svedige og lugtende fødder, hvis du hopper i sure sko, fordi lugten fra skoene vil sætte sig i dine strømper. Derfor har dine sko brug for minimum 24 timers pause ad gangen, så de kan tørre ordentligt. Det gør de bedst i et rum med god ventilation.

4. Indlægssålen, der er svedabsorberende

Vidste du, at der findes fodsåler, der mindsker fodsved? (https://www.skoringen.dk/touch-weekly-fresh?productid=9659914010) Weekly Fresh-sålen er en helt tynd sål i flere lag, hvor det øverste lag absorberer fugt, som transporteres videre til det inderste lag, som er isoleret, så det ikke bliver vådt. Sålen indeholder også mikroduft-kapsler, som holder sko-klimaet friskt.

5. Et godt, gammeldags husråd

Hvis du ikke allerede har været forbi din nærmeste Skoringen efter en svedabsorberende indlægssål, har vi et godt, gammeldags husråd mod fodsved, som du kan gøre brug af med det samme. Det går ud på at drysse bagepulver på fødderne, inden du tager strømper på (det skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis du har allergi over for bagepulver). Pulveret kan nemlig absorbere fugten.

Tip: Har du et par sko, der knirker? Så kan det hjælpe at drysse bagepulver (eller babypudder, kartoffelmel eller talkum) ned i skoene.

Problemer med friktion i skoene?

Hvis du også tit ’svupper’ i skoene, fordi dine fødder er fugtige, er vores silkespray (https://www.skoringen.dk/touch-fresh--silk?productid=9659925331) din ven. Den beskytter mod friktion og sørger for at holde dine fødder friske og tørre i løbet af dagen.