• Gratis levering ved køb over 499,-
 • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
 • Gratis retur og ombytning i butik
Artikel

Hævede fødder

Artikel Hævede Fødder

Hvad skyldes ødemer?

Det er magisk at mærke liv i maven, og heldigvis er graviditeten en dejlig og spændende tid for de fleste. Men det er også ni måneder med store kropslige forandringer, og det er ikke alle af dem, der er lige behagelige - som f.eks. vand i fødderne.

Tip

Tag en snak med din læge eller jordemoder, hvis du har meget vand i kroppen eller føler dig bekymret eller generet af det.

Vand i kroppen kaldes også ødemer og er væskeansamlinger forskellige steder i kroppen. I langt de fleste tilfælde er de udtryk for en helt naturlig udvikling i graviditeten og bør derfor ikke give anledning til bekymring. Tilstanden skyldes de mange hormonelle forandringer, der sker i kroppen, og at tilbageløbet af blod og væske fra underkroppen hæmmes. Det er særligt hen imod slutningen af graviditeten, du oplever ødemerne, og de forsvinder i langt de fleste tilfælde hurtigt igen efter fødslen.

Det kan du gøre

Ødemer kan sidde i arme, ben og ansigt, men ses oftest i hænder og fødder. Sidstnævnte kan være særligt generende, fordi det kan gøre det ekstra svært og til tider smertefuldt at komme rundt. Det kan desuden være svært at finde et par sko, der sidder godt på foden, eller som i det hele taget kan rumme fødderne. Heldigvis er der ifølge fysioterapeut Sanne Kofod en del ting, du kan gøre for at mindske hævelserne:

 1. Venepumpeøvelser
  Læg dig ned med fødderne placeret højere end dit hjerte. Sørg for, at du ikke bøjer ret meget i hofter og knæ, da det hæmmer tilbageløb af væske. Det hjælper i sig selv at ligge med benene højt, men er ekstra effektivt, hvis du vipper med fødderne eller dreje dem rundt i cirkler. Der findes en del forskellige venepumpeøvelser, men vigtigst er, at du kan mærke muskler i fødder og særligt underben arbejde. Og så er det ikke nok at ligge med benene højt et par minutter. Der skal minimum en halv time til.

 2. Motion
  Gå en tur eller endnu bedre tag i svømmehallen. Når kroppen er i vand, fordeles trykket i kroppen, så blod og væske lettere kan løbe tilbage til hjertet. Når/hvis du begynder at blive meget besværet, er det en god ide at gå flere små ture i stedet for en lang.

 3. Fodmassage
  Få fodmassage - af kæresten, veninden eller mor. Alle kan gøre det. Det vigtigste er, at der stryges opad mod hjertet.

 4. Sko og støttestrømper
  Gå efter fodtøj, der kan justeres i bredden. Eller du kan have forskelligt fodtøj med, afhængigt af, hvad du skal. Skoene må hverken sidde for løst eller for stramt, og samtidigt skal de give god støtte. Støttestrømper forbedrer desuden blodets og væskens tilbageløb og kan derfor også være en stor hjælp.

Snak med din læge eller jordemoder ...

Tag en snak med din læge eller jordemoder, hvis du har meget vand i kroppen eller føler dig bekymret eller generet af det.