Sko til institutionsstart

Der er meget at tage stilling til, når dit barn starter i vuggestue, dagpleje eller børnehave. Få et hurtigt overblik over, hvilke sko dit barn får brug for, her.

TIP
TIP

Det er vigtigt at skoene sidder ordentligt på dit barns fod. Er du på udkig efter de første sko til dit barn, kan du læse om sko til små fødder her.

Vinterstøvler

Når vinteren melder sig, er det tid til børnestøvler, der gerne må være både vandtætte og åndbare.


Kig efter støvler med texmembran som f.eks. Goretex eller SympaTex, der både holder fødderne dejligt varme og tillader foden at ånde.


For at støvlerne med texmembran virker efter hensigten, er det vigtigt, at barnets strømper er lavet af et materiale, der ikke holder på fugt. Går derfor efter strømper af et blandingsprodukt som uld/akryl eller bomuld/akryl. Er strømperne af f.eks. ren bomuld bliver fødderne fugtige og kolde.


Læder eller tex-membran?
Man kan godt få læderstøvler, som har texmembran. Vælger man støvler, der kun er af læder, er det let for foden at ånde, men de kræver pleje, så læderet bevares pænt, og de er ikke 100% vandtætte.


Termostøvler
Termostøvlerne har et dejligt varmt for og er oplagte til dage med slud og sjap. Termostøvler har ikke justerbar lukning og sidder typisk lidt for løst om foden. Husk derfor altid at supplere med tex- eller læderstøvler til kolde, mindre våde dage. 

Se vores udvalg af vinterstøvler til børn her


Gummistøvler

Gummistøvler er ligesom termostøvler det eneste fodtøj, der er 100 % vandtæt. Derfor er gummistøvler det optimale fodtøj til regnvejr, når vejret begynder at blive lunt med omkring 8-10 grader. Støvlerne kan gøres varmere med en varm sål og et par uldsokker.

Gummistøvler er ikke åndbare, og fødderne kan let komme til at svede. Derfor anbefaler vi strømper, der er lavet af et blandingsprodukt som uld/akryl eller bomuld/akryl. Strømper af ren bomuld bliver let fugtige. Husk at stille støvlerne til tørre efter en dag i regnvejr, og tag evt. sålen ud for at tørre.

OBS: Gummistøvler har ikke justerbar lukning og sidder derfor ikke fast om foden. Brug derfor kun gummistøvler til regnvejr. 

Se vores udvalg af gummistøvler til børn her


Kondisko

Når du køber kondisko til dit barn, er det en god idé at gå efter åndbare materialer, så fødderne ikke bliver for varme. Mange kondisko har en stødabsorberende sål, hvilket kan være rart, hvis du har et aktivt barn. Vær opmærksom på, at nogle kondisko også kan have svangstøtte. Det anbefales ikke til små fødder, da svangen skal have ro til at udvikle sig. 

Se vores udvalg af kondisko til børn her


Sandaler

De er skønt at slippe fødderne fri i et par nye sandaler. De har en helt naturlig og sund åndbarhed og bruges typisk i højsommeren, men du kan også med fordel give dit barn sandaler på sent om foråret eller sommeren. Det kræver bare et par strømper og at du følger lidt med i vejrudsigten. Børnesandaler fås desuden både med lukket og åben tå. Har du børn i vuggestue- og børnehavealderen, kan det være en god idé at vælge lukkede sandaler. Små børn kan let komme til at støde eller skrabe tæerne.

Se vores udvalg af sandaler til børn her

Tip
Alle sko - uanset sæson og type - skal passe bedst muligt på dit barns fødder. Det gør de, hvis de kan leve op til nedenstående kriterier:

Det skal skoene kunne ...
Ifølge fysioterapeut Sanne Kofod er der seks ting, du skal være opmærksom på, når du køber de første sko til dit barn.

  1. Skoene skal have en pasform, der passer til dit barns fod. De må ikke klemme, men de må heller ikke sidde for løst på foden. Der skal være plads til en lillefinger mellem pløs og fodryg.
  2. Skoene skal købes med 1-1,5 cm. voksetillæg.
  3. Sålen skal være fleksibel (fra trædepuden og ud til tæerne), så barnets fod kan bevæge sig frit og naturligt.
  4. Skoene skal have justerbar lukning, så skoene kan tilpasses foden. Til de helt små er snøre bedst.
  5. Skoene skal have fast hælkappe, så barnets ankel får støtte.
  6. Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at dit barns fødder kan ånde i skoene. Sko, der er for lukkede, kan resultere i kolde, fugtige fødder og i værste fald fodsvamp.

Fandt du artiklen interessant?

Tilmeld dig Skoringen Børneunivers og få masser af viden, inspiration og gode råd lige ned i din indbakke.
Læs også: