Hypermobile fødder
Hypermobilitet er udbredt blandt børn, men forsvinder i de fleste tilfælde af sig selv og giver sjældent problemer. Dog er det vigtigt, at børn med hypermobile led i fødderne går i sko, der sidder godt og støtter bedst muligt.
En usynlig tilstand...
De fleste børn er ’forbigående hypermobile’. Det er en naturlig tilstand i en krop, der vokser og udvikler sig, og de fleste vokser fra det uden på noget tidspunkt at have været generet af det. I enkelte tilfælde kan hypermobiliteten dog give motoriske udfordringer og/eller ledsmerter, og som forælder får man ikke nødvendigvis selv den tanke, at det skyldes hypermobilitet. Som for eksempel når det gælder fødderne, vurderer fysioterapeut Sanne Kofod.
”Hypermobile fodled er på en måde en usynlig tilstand. Forældre har ikke forudsætningerne for at opdage det, og børn kommer ikke selv og gør opmærksomme på, at der er noget galt. Som forælder eller pædagog vil man typisk opleve et barn, der begynder at gå sent, sakker bagud på gåturene, ofte vrikker om eller klager over ømme fødder – uden at forstå hvorfor”.
Hypermobilitet og arvelighed
Fordi hypermobile fødder er svære at spotte, kommer man derfor som forælder sjældent selv på, at det er det, der plager ens barn, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.
”Hos voksne viser de hypermobile fødder sig typisk som platfodethed, men alle børn er platfodede til 7-års alderen – uden nødvendigvis at være hypermobile. Til gengæld er hypermobilitet arveligt. Så hvis du selv har hypermobile fødder, er det ikke usandsynligt, at dit barn også har det.”
Faktisk er der hele 35 % sandsynlighed for, at dit barn også bliver hypermobil, hvis du selv er det. Dog kan du ikke selv stille diagnosen. Den skal ifølge Sanne Kofod altid stilles af en læge, der har set dit barn. En læge vil nemlig kunne fortælle dig, om de udfordringer, du oplever hos dit barn, overhovedet skyldes hypermobile fødder, og om det er behandlingskrævende.
Kort sagt
Hypermobile børnefødder kræver ikke særlige sko. Til gengæld er det ekstra vigtigt, at skoene støtter og sidder godt på den lille fod.
Hvad kan du gøre?
Hvis du ved, at dit barn har hypermobile fodled og er generet af det, er der ifølge fysioterapeut Sanne Kofod to ting, du kan gøre. For det første kan I opsøge en fysioterapeut, der kan hjælpe med øvelser, der skærper motorik og muskulatur omkring de løse led. For det andet er det vigtigt, at dit barn går i sko, der støtter og sidder godt på foden...
6 ting gode børnesko skal kunne
Hypermobile fødder stiller ikke særlige krav til fodtøjet, men godt fodtøj, der passer til barnets fod, bliver endnu mere vigtigt, når dit barns motorik er udfordret. Vær opmærksom på:
Skoene skal have en pasform, der passer til dit barns fod. De må ikke klemme, men de må heller ikke sidde for løst på foden. Der skal være plads til en lillefinger mellem pløs og fodryg.
Skoene skal købes med 1-1,5 cm. voksetillæg. Dog skal du netop med hypermobile fødder være opmærksom på, at voksetillægget ikke bliver for stort, da det er vigtigt, skoene sidder godt til og ikke bliver for store.
Sålen skal være fleksibel (fra trædepuden og ud til tæerne), så barnets fod kan bevæge sig frit og naturligt.
Skoene skal have justerbar lukning, så skoene kan tilpasses foden.
Skoene skal have fast hælkappe, så barnets ankel får støtte.
Og så er det også vigtigt, at dit barns fødder kan ånde i skoene. Ikke at det betyder noget for hypermobile led, men sko, der er for lukkede, kan resultere i kolde, fugtige fødder og i værste fald fodsvamp.
Facts om hypermobilitet
Hypermobilitet er en tilstand, hvor leddene er overbevægelige som et resultat af meget eftergivelige ledbånd og sener. Leddene stabiliseres af ledbånd, sener og muskler. Derfor anbefales det at træne musklerne omkring hypermobile led.
Hypermobilitet er delvist arveligt. Faktisk er der 35 % sandsynlighed for at få et barn med hypermobilitet, hvis man selv er hypermobil. Mange børn og unge er hypermobile, men vokser fra det med alderen. Blandt voksne ses tilstanden oftest hos kvinder.
Hypermobiliteten findes i mange forskellige grader. Det kan være en generel tilstand – som hos de såkaldte slangemennesker – og det kan begrænse sig til enkelte led og sidde i kroppens ekstremiteter, f.eks. fødderne.