• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
Ondt i fødderne? Måske er dine sko problemet

Ondt i fødderne

null
Du er ikke alene, hvis du har problemer med smerter i fødderne – uden helt at kunne forklare hvorfor. Den problemstilling møder fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod klienter med nærmest ugentlig. Og i mange af tilfældene har smerterne noget med valget af fodtøj at gøre.
Vi tog en snak med Sanne om, hvorfor vi får ondt i fødderne, og hvad vi kan gøre for at undgå det.

’Jeg har ondt i foden, men jeg har ikke lavet noget’

Den sætning hører fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod ofte. Og når hun hører den, starter hun altid med at kigge på klientens sko. Kilden til smerterne kan tit findes i valget af sko – hvis støtten i skoen fx ikke matcher til ens daglige aktivitetsniveau.

’Hvis ikke der er en udefrakommende årsag, fx et fald, så er det noget, du gør til daglig, der forårsager smerterne’

- Fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod, FysioDanmark Skødstrup

’Det største problem er, hvis skoen ikke passer til aktivitetsniveauet. Sidder du ned hele dagen, gør det ikke så meget, hvilke sko du har på. Men hvis du har et arbejde, hvor du står eller går meget – fx et arbejde som mit eget – så er det afgørende, at der er god støtte i skoene’, siger fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod. ’Er der ikke det, er der stor sandsynlighed for at få smerter i svangsenen, akillessenen eller forfoden.’

Men hvad så, hvis man har stillesiddende arbejde, men alligevel oplever smerter i fødderne?

’Det er bestemt heller ikke usædvanligt. Og det kan der være flere årsager til’, siger Sanne Møgeltoft Kofod.

’Men typisk er det, fordi man i enkeltstående situationer udsætter foden for hård belastning uden støtte. Og når man så ikke går i sko med støtte til hverdag, så ’reparerer’ man ikke på den belastning, foden har været udsat for. Så vedligeholder man i stedet smerten’.

Stilet- og sportsbelastninger

Et eksempel kan være, at man fx tager stiletter på til en fest og danser hele natten. Det er hårdt for foden – og det vil opleves som noget af en belastning. Derfor har foden i de følgende dage brug for at ’komme sig’. Og det gør den ved at få den rette støtte – altså at man går i sko med god stødabsorbering og støtte i nogle dage efter belastningen.
Det samme gælder, hvis man har lavet hård fysisk aktivitet, fx løbet et halvmaraton eller gået en lang distance. Så er det ikke optimalt at hoppe i stiletterne dagen efter.

’Når man har udsat foden for en hård belastning, så handler det om at undgå at vedligeholde den belastning – for det kan i det lange løb føre til længerevarende smerter’, fortæller fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod. ’Og selvom du måske ikke tænker så meget over, at det kan gøre lidt ondt at gå i stiletter eksempelvis, så er det stadig en belastning hver gang. Ikke at man ikke må gå i stiletter, men man skal bare være obs på det’.

Aktivitetspauser og alt for hurtige opstarter

En anden typisk årsag er, at man ændrer sit aktivitetsmønster drastisk.
Sanne uddyber: ’At man fx har holdt en længere pause med at dyrke sport, og så starter op og tror, at man bare lige kan løbe 5 km med det samme, det er en hård belastning for både krop og fødder. Her vil det være optimalt at starte stille og roligt og så øge gradvist.’

Sanne fortsætter:

Corona-fælden

’For tiden ser vi mange ’post-corona-problemer’. Folk har holdt pause, mens fitnesscentrene har været lukket. Og nu hvor de åbner op igen, tror man, at man kan starte, hvor man slap. Måske har man endda også taget lidt corona-kilo på (red.: no shame in that!) – og så er problemet, at belastningen er meget større. Og den belastning kan også mærkes i fødderne’, lyder det fra fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod.

Men hvad er en god sko så?

’Gå efter en sko med svangsenestøtte, fast hælkappe og fast sål. De færreste kan leve uden svangsenestøtten, så den er et must. Og det er de to andre også, hvis du går eller står meget til hverdag. Hvis du har stillesiddende arbejde, vil det være godt at have i hvert fald et par sko med alle tre støtteelementer, som du kan bruge efter belastningsperioder – eller hvis du går mange ture.’

Går du i sko uden de tre støtteelementer, anbefaler fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofod at bruge en sål, som kan kompensere og sørge for, at du bliver mindre belastet på bestemte områder af foden.

Tips fra Skoringen

Få en fodscanning, og få anbefalet den optimale sål fra os
En fodscanning analyserer trykfordelingen på din fod og kortlægger din personlige fodprofil. På baggrund af scanningen kan vi finde den Aetrex-sål, som passer til lige netop din fod. Du kan få en fodscanning helt gratis i udvalgte Skoringen-butikker. Se hvilke lige her: skoringen.dk/find-butik

Fyssens bedste råd til at forebygge ondt i fødderne

Ingen kommer til at gå gennem livet uden at prøve at have ondt i fødderne. Men hvad kan vi gøre for at forebygge det så meget som muligt og undgå kontinuerlige smerter? Du får fysioterapeut Sanne Møgeltoft Kofods bud på, hvordan man praktiserer #feetpositivity bedst her:

  • Støtte
    Sørg for at have nogle sko med virkelig god støtte (svangsenestøtte, fast hælkappe og fast sål) blandt udvalget i din skoreol – og gå i dem ofte.

  • Stabilitet
    Forsøg at holde dit aktivitetsniveau på et stabilt niveau. Bare fordi man mærker en lille skavank, er det ikke ensbetydende med, man skal droppe sine gå-/løbeture – skru evt. bare en anelse ned for intensiteten. Og når du skruer op igen, så gør det gradvist.

  • Pleje
    Tag dig af de ’problemer’, der opstår. Vabler og andre skavanker skal ikke ignoreres, men behandles og plejes.

  • Undgå at gøre ondt værre
    Vær ekstra fornuftig, efter du har været hård ved dine fødder. Har du fx danset en hel nat i stiletter eller dyrket meget hård fysisk aktivitet, så sørg for at gå med sko med meget støtte ugen efter – og undgå at spidsbelaste fødderne igen lige med det samme.