• Gratis levering ved køb over 499,-
  • Click & Collect (Afhent efter 1 time)
  • Gratis retur og ombytning i butik
Hvor længe? Hvor ofte? Hvor varmt?

Fodbad

null
#feetpositivity handler om at være god ved sine fødder. Det kan man være på mange måder. Men et godt sted at starte er at øve sig i at tænke pænt om sine fødder – og ikke sige eller tænke, de er grimme (en undersøgelse viser faktisk, at 37 % af kvinder fra 18-34 år har oplevet at være flove over sine fødder). Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Det ved vi. En måde at hjælpe det lidt på vej er måske at begynde at gøre kærlige ting for sine fødder – fx et fodbad.

’Det årlige fodbad’

Måske kender du det der med, at når sommeren nærmer sig, så kommer man i tanke om, at det er tid til ’det årlige fodbad’ – man fylder baljen med brændende varmt vand, salt og sæbe i store mængder, og så sidder man der i en halv time, indtil man decideret begynder at fryse, fordi vandet for længst er blevet koldt. Alle skyldige: hånden op nu 🙋‍♀️

Men det er faktisk ikke en specielt god metode for fødderne. Vi tog en snak med vores fodterapeut om fodbad – og her kommer hendes anbefalinger:

Hvor ofte?

Én gang om måneden eller hver anden måned vil være et godt forkælelsesritual. Lidt mindre kan også gøre det. Men helst ikke meget oftere. For meget tid ’i blød’ i vand kan faktisk have en udtørrende effekt på både hud og negle, da de naturlige fedtstoffer fra huden fjernes, når man kommer fødderne i vand.

Hvor lang tid?

5-10 minutter er fint. Fødderne bliver blødgjort – uden at gå helt i opløsning, og du mindsker risikoen for, at huden tørrer ud bagefter. Det er typisk også den tid, det tager, før vandet begynder at blive koldt.

Hvor varmt?

Helst lunkent – jo varmere vandet er, jo mere forsvinder hudens naturlige fedtstoffer og dermed større risiko for udtørring.

Salt eller sæbe?

Hvis du bruger sæbe, når du går i bad, får fødderne jo automatisk en tur der – og det er nok. For sæbe kan faktisk også virke udtørrende på huden. Salt og olie har modsat effekt. Salt indeholder mineraler, som kan være plejende og blødgørende – og netop derfor er det godt, når nu det at putte fødder i vand kan være udtørrende. Samtidig har salt også eksfolierende effekt, som kan hjælpe til at løsne hård hud. Olie er jo fedtstof, så det er også godt i forhold til at modvirke tør hud. Så en salt med olie er win-win. Og du får en opskrift på, hvordan du selv kan lave sådan en, hvis du læser lidt videre.

Hvorfor så overhovedet fodbade?

Fodbadet kan give en følelse af forkælelse – lidt som nogle har det med et karbad. At det bare er en dejlig følelse. Og forkælelse er jo også et vigtigt element i at være god ved sig selv og praktisere #feetpositivity. Hvis du altså spørger os.

Og så til den opskrift:

Hjemmelavet fodbadesalt

Lav din egen hjemmelavede, ’så-så-man-lige-mig’ fodbadesalt med olie sådan her:

Det skal du bruge:

  • Et tomt glas med låg
  • En lille skål
  • Ca. 200-250 g (hav)salt (groft)
  • Et lille bundt tørrede lavendler – eller andre urter, som du kan li’.
  • 2-4 dråber lavendelolie – eller bare din favoritolie


Bland tingene sammen i skålen, hæld saltet på glas, og luk til. Badesaltet kan bruges med det samme. Det har en holdbarhed på ca. et år, hvis det opbevares lufttæt.


Du kan også lave fodbadesalt med andre urter og aromatiske olier:

Vælg en olie, som du elsker duften af – så det bliver ægte forkælelse lige efter din næse.
Du kan også overveje at vælge olien ud fra de gavnlige effekter, olie kan have. Husk dog, at fodbadet ikke skal ses som en decideret behandling, men som et fint supplement – og at der ikke er dokumenteret effekt.

  • Mod trætte og ømme fødder: pebermynteolie, eucalyptusolie.
  • Mod fodsved: salvieolie, fyrrenåleolie.
  • Mod rød og irriteret hud: citron tea treeolie, tea treeolie.
  • Opfriskende: appelsinolie, citronolie.
  • Afslappende: lavendelolie, baldrianolie.

Happy feet treat – og masser af #feetpositivty til dine fødder.