Sådan beroliger du din baby med zoneterapi

Har du et lille barn, der er uroligt og græder meget? Ifølge zoneterapien sidder der en del zoner under fødderne, der måske kan hjælpe. De fleste babyer elsker at blive nusset om, så det er også en god måde at komme helt ned i gear og få en hyggestund med masser af nærvær og tryghed.

KORT SAGT
KORT SAGT

Har du en baby, der græder meget, skal du først og fremmest snakke med din læge eller sundhedsplejerske. Er din baby ok, kan du forsøge dig med zoneterapi ...

Malene Hunnerup

Zoneterapeut

Hjælp til urolige børn

Det er udmattende og hjerteskærende med en urolig baby, der græder meget. Ikke desto mindre er det, hvad rigtig mange forældre går igennem.

- Jeg møder mange udmattede forældre i min praksis. De oplever, at deres baby har svært ved at falde til ro og græder meget. De kommer med et håb om, at deres baby kan få det bedre, og at de kan få lidt mere søvn om natten, forklarer zoneterapeut Malene Bovbjerg Hunnerup.

Og ifølge Malene er der heldigvis mange af de små, der kan hjælpes med zoneterapi, allerede fra de er nyfødte. Selv har hun hjulpet mange af dem, både ved behandlinger i sin praksis og ved at give forældrene nogle øvelser med hjem. Dog råder hun altid til, at man først og fremmest snakker med sin læge eller sundhedsplejerske.


En behandling, der virker bredt

Ifølge Malene kan der være mange forskellige ting, der generer den lille ny. Det kan være et lidt umodent tarmsystem, der driller, muskelspændinger i ryg og nakke, eller det kan skyldes, at din baby bare er lidt overvældet af alle de nye indtryk.

Da det som forælder kan være svært at vide, hvad der er på spil, anbefaler Malene en håndfuld øvelser, der favner de ting, der typisk generer de helt små. Øvelserne kan både bruges til at afhjælpe det, der generer din baby, men også bare som omdrejningspunkt for en rolig og hyggelig stund med masser af tryghed og nærvær.


Øvelser du kan lave derhjemme

Se hvilke øvelser Malene anbefaler dig at bruge her i videoen eller læs nedenfor. De tager samlet set ca. 5-10 minutter, og må ikke vare mere end 15 minutter, da du risikerer at overstimulere. Hvis din baby siger fra, skal du vente og prøve igen senere eller dagen efter. 

Før du går i gang, skal du sikre dig, at din baby har det godt og varmt. Læg din baby på et blødt underlag på ryggen og med fødderne ind mod dig. Atmosfæren skal være rolig og afslappet.


 1. Trin 1
  Start med at sidde et par minutter med din babys fødder i dine hænder. Gerne med fodfladerne ind mod hinanden. Smør dernæst fødderne ind i en parfumefri creme, og gå i gang med de forskellige punkter. Lav øvelserne på begge fødder - enten samtidigt eller hver for sig.
 2. Trin 2
  Massér op og ned på indersiden af foden 15-20 gange. Trykket fra din tommelfinger skal være fast, men ikke ubehageligt for den lille. Punktet er ifølge zoneterapien koblet til rygsøjlen og modvirker spændinger.
 3. Trin 3
  Massér med tommelfingeren i små langsomme cirkelbevægelser 30-40 gange. Punktet har ifølge zoneterapien en beroligende effekt og er koblet til solar plexus.
 4. Trin 4
  Massér med uret rundt i rolige cirkler med tommelfinger mellem trædepude og hæl. Gentag øvelsen 30-40 gange. Punktet stimulerer ifølge zoneterapien den lilles tarmsystem.
 5. Trin 5
  Massér roligt med tommelfingeren i pilens retning ca. 10 gange oppe fra og ned. Punkterne er ifølge zoneterapien koblet til nervus vagus, og øvelsen giver ro og stimulerer fordøjelsen.
 6. Trin 6
  Tag hver enkelt tå i et knibtangsgreb mellem din tommel- og pegefinger og gnid langsomt op og ned - én tå af gangen 10-15 gange. Zonerne påvirker ifølge zoneterapien forskellige punkter i hovedet og har en beroligende effekt.
 7. Trin 7
  Slut af med at samle fødderne og holde blidt om dem.

Ifølge zoneterapien er forskellige steder og organer inde i kroppen koblet til særlige zoner på ører, hænder og fødder. Ved at trykke på disse zoner kan man behandle de steder i kroppen, der er koblet til zonerne.

Læs også: